Tarieven
De kosten van de behandeling
Een behandeling kent twee soorten gesprekken (consulten): behandeling en diagnostiek. De meeste gesprekken zijn behandelconsulten. De diagnostiekconsulten zijn bedoeld voor het onderzoeken van uw klachten en hulpvraag om tot een passende diagnose en behandelplan te komen. Diagnostiekconsulten zitten over het algemeen aan het begin van de behandeling en bestaan uit één of twee gesprekken.
​
Beide consultsoorten hebben een vast, wettelijk bepaald tarief. In de tabellen op deze pagina kunt u de tarieven voor de behandeling van volwassenen vinden; deze zijn terug te vinden in de tarievenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).​
​
Wat de behandeling kost, hangt af van het aantal consulten. Wij bepalen samen op basis van uw klachten en hulpvraag hoe uw behandeling eruit gaat zien en hoeveel consulten nodig zijn. Dit wordt vastgelegd in het behandelplan.
​
Geen contracten met zorgverzekeraars
Ik werk zonder contracten met zorgverzekeraars. Hierdoor kan ik, samen met u, de beste behandelmethode en behandelduur kiezen, zonder dat de verzekeraar hier invloed op heeft. Ondanks dat ik zonder contracten werk, heeft u recht op vergoeding door de zorgverzekeraar.
Tarieven psychotherapeut 2024
Diagnoses die vaak niet vergoed worden​
-
​Aanpassingsstoornissen;
-
Slaapstoornissen;
-
Bepaalde seksuele stoornissen;
-
Specifieke fobieën;
-
Werkproblemen;
-
Relatie- en gezinsproblemen.
NZa - Ambulant - kwaliteitsstatuut sectie II Psychotherapeut (Wet Big artikel 3)
Vergoeding door de zorgverzekeraar
De tabel bevat de tarieven die ik hanteer, u kunt vervolgens de kosten bij uw verzekeraar declareren. Verzekeraars hanteren hierbij het wettelijk verplicht gestelde zorgprestatiemodel. Houdt u rekening met:
1. Verwijzing is noodzakelijk​
Om te kunnen declareren, moet u in het bezit zijn van een verwijzing van de huisarts.
​
2. De hoofddiagnose moet passen binnen de voorwaarden
In principe valt alle noodzakelijke geestelijke gezondheidszorg bij veel voorkomende aandoeningen onder de voorwaarden van de basisverzekering. Voor minder voorkomende diagnoses hoeft dit niet te gelden en/ of kan dit per verzekeraar verschillen. Voorbeelden hiervan vindt u in het lijstje op deze pagina.​
​
Soorten zorgpolissen
Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. U kunt zich namelijk op verschillende manieren verzekeren:
-
Restitutiepolis: u kiest zelf de zorgverlener. Voor de vergoeding van mijn behandeling is dit de meest geschikte polis.
-
Naturapolis: de verzekeraar vergoed volledig bij zorgverleners waar een contract mee is afgesloten. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt niet het gehele tarief vergoed (veelal 60-80%). Een naturapolis waarbij met een beperkt aantal zorgverleners een contract is afgesloten, heet een polis met beperkende voorwaarden of een budgetpolis.
-
Combinatiepolis: voor een deel van de zorg gelden voorwaarden zoals bij een restitutiepolis en bij een deel de voorwaarden van een naturapolis. Dit is overigens niet altijd even duidelijk vermeld in de polis.​
-
Collectieve zorgverzekering: de voorwaarden worden door de verzekeraar specifiek voor een bepaalde groep vastgesteld, zoals personeel van een gemeente of bedrijf.
​
Het is verstandig om vooraf na te gaan welke voorwaarden gelden bij uw verzekeraar om verrassingen te voorkomen. ​​
​
Eigen risico
Geestelijke gezondheidszorg valt onder het eigen risico.
​
Facturatie en declaratie
De consulten worden maandelijks gefactureerd. U kunt deze vervolgens direct zelf declareren bij uw verzekeraar waarbij de kosten vergoed worden volgens uw polisvoorwaarden. Bij facturatie en betaling zijn mijn algemene voorwaarden van toepassing.